JM Stugor & Fritid

FRÅGOR OCH SVAR


Vi har hållit på i sedan 2004 och har samlat några av dem vanligast frågorna med svar här utan särskild ordning;


Finner Du inte svaret på just din fråga så hör av Dig till oss så besvarar vi den snarast möjligt - tack på förhand!

Fritidshus vs hus (permanent), skillnader?

Fritidshus, lantställe, semesterhus, sommarstuga eller sommartorp samt stuga kallas ett hus avsett att användas som tillfällig bostad under semester och annan fritid. Sommarstuga avsåg i äldre tider det på en gård belägna särskilda

boningshus som var oisolerat och som alla eller vissa av gårdens invånare flyttade över till på sommaren. Vintertid lämnades sommarstugan oeldad och användes ofta för förrådsändamål.

Ett hus är en permanent byggnad med rum, avsedd att ge skydd mot omvärlden, mot exempelvis klimatpåverkan, buller, rovdjur eller objudna besök. I ett hus sker olika mänskliga verksamheter. Med hus avses vanligen bostadshus avsedd som bostad, residens eller hem.


Boyta (boarea), BOA?

Med boarea eller boyta avses den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta. Först mäter man byggnadens invändiga mått i varje våningsplan (källare, plan 1 osv). Alla utrymmen i en bostad kan inte utnyttjas lika bra. Därför delar man sedan upp den uppmätta ytan i boyta och biyta, i Svensk standard betecknad boarea och biarea. Alla typer av våningsplan, utom en våning med snedtak, ska mätas mellan ytterväggarnas insidor strax ovanför golvsockeln. Allt som ligger innanför ytterväggarna – även innerväggar – ska räknas med. Man ska också räkna med skåp, fläktkanaler, öppen spis etc. Undantag finns. Boarean används i första hand av fastighetsägare som den yta man kan få betalt för när man hyr ut den.


Nockhöjd?

Nockhöjden är höjden till den högsta delen av byggnadens takkonstruktion. Det gäller även om byggnaden till exempel har ett pulpettak och därför inte har någon taknock. Skorstenar och liknande räknas inte med. Höjden räknas från markens medelnivå invid byggnaden. Ligger byggnaden närmare än sex meter från allmän plats räknas höjden från markens medelnivå på den allmänna platsen.


Totalhöjd?

Totalhöjden är ett byggnadsverks hela höjd inklusive uppstickande delar som till exempel skorstenar. Höjden räknas från markens medelnivå invid byggnaden. Ligger byggnaden närmare än sex meter från allmän plats räknas höjden från markens medelnivå på den allmänna platsen.


Byggyta (byggnadsarea), BYA?

Med byggyta/byggnadsarea avses den area som en byggnad upptar på marken. Byggnadsarean kan beskrivas som en horisontalprojektion av byggnadens fasadliv omedelbart ovan sockeln eller andra överbyggnader som påverkar användbarheten av underliggande mark. Sockeln räknas med om den ligger utanför fasadlivet. Mindre utstickande fasaddelar som listverk eller portomfattningar räknas inte. Inte heller räknas taksprång (såvida det inte överstiger 0,5 m), yttertrappa eller ljusschakt. Däremot medräknas balkong om den är med sin undersida lägre än 3 m över mark, överbyggd gård och skärmtak (men hängränna räknas inte). Till skillnad från andra areamått har antalet våningar ingen betydelse.

Byggnadsarean används i första hand i anslutning till bestämmelser i detaljplaner och liknande.


Hur stor stuga får man bygga utan bygglov?
Du får bygga en stuga upp till 15 kvm och den ska ligga minst 4,5 meter från tomtgräns (kan bygga närmare med grannens skriftliga medgivande.) Byggnaden får inte vara mer än 3 meter hög (mark-nock).

För takutsprång gäller max 50 centimeter, annars räknas det in i byggytan. Obs! I vissa kommuner kan du ha takutsprång längre än 50 centimeter runt om. Om du har andra frågor runt detta bör du kontakta byggnadsnämnden i kommunen där fastigheten ligger.


Vad är det egentligen som gäller för ytan 25 respektive 30 kvm? Är det bostadsyta eller ytan på mark? Om det är det senare spelar ju tjockleken av väggisoleringen stor roll?

Det är grundyttermåttet som gäller. Dvs ytan huset tar på marken när man mäter upp för attefallshuset grund. Stämmer att tjockleken på väggarna spelar roll.


Vad är ett attefallshus respektive bolundare?
Attefallshus är en lite större form av friggebod, som får byggas på de flesta tomter i närheten av bostadshuset. Högsta höjd från mark till taknock får vara 4 meter. Du kan bygga flera attefallshus, men total byggnadsarea får inte överstiga 25 kvadratmeter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Däremot får det inte sättas upp närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande.

Hur stora är stugpaket och vad väger det?
Det varierar från stuga till stuga. Det lättaste väger ca 500 kg och det tyngsta ca 1900 kg. Stugor över 1 100 kg är oftast uppdelade i två kolli. Stugor över 20 kvm är minst 3 kolli. Stugpaketen håller längdmåtten 2 - 6 meter och är inplastade i tjock vädertålig plast, stålbundna på träpall.

Är det svårt att hämta stugan på terminalen?
På terminalen får du alltid hjälp av truck och personal som hjälper dig med lastningen. Du kan även lasta stugan för hand i lugn och ro, det är inga tunga detaljer. När det gäller terminalerna ute i landet så hjälper även de till med trucklastning.

Om du inte vill köra flera gånger är det lämpligt med en lite rejälare kärra alt liten lastbil.

Om man vill isolera taket invändigt och eventuellt vilja höja stugan lite, går det?
Du kan alltid höja en stuga med 1 eller 2 timmervarv om så önskas. Varje skift bygger ca 13 cm.


Kan man spegelvända stugan?
Det går bra och du bestämmer själv hur du vill göra, det är bara att "spegelvända" planktimmerdelarna och dess nummer.

Du kan spegelvända de flesta väggar. Vi erbjuder också timmerväggar/stomar utan hål för ex fönster och dörr, så du själv enkelt kan välja placering och montera efter eget tycke. Det är enkelt.


Hur behandlar jag min stuga?
Vi rekommenderar olja eller lasyr. Att måla direkt på hyvlat virke är ingen bra idé. Hör med en färgaffär om du vill vara säker, exempelvis väderstreck, geografiskt område etc. kan spela roll, kontakta därför en lokal fackman.


Hur ställer jag upp min stuga?
De flesta brukar ställa dem på lättklinkblock s.k. lecablock. Eller färdiggjutna betongplintar. Du kan också gjuta plintar.


Tar det lång tid att montera en attefallsstuga på 25 kvm?
Räkna med att det tar 3-5 arbetsdagar i grundutförande. Man bör minst vara 2 personer när man monterar. Att isolera väggar och tak tar minst ett antal dagar.


Är det isolerglas i fönstren?
Ja, alla fönster har isolerglas (2-glas).


Vad gäller för reklamationer?
Reklamationer gäller före montering. Vi byter ut felaktiga/skadade varor. Fraktskada ska anmälas till fraktbolaget vid mottagning.


Byggyta respektive boyta? Se nedan bild;

Vilka typer av tak går att välja till stugan?Vanligaste taktypen för knuttimrade stugor är sadeltak och pulpettak. Vi erbjuder även stugor med mansardtak. 

Tilläggsisolering - nedan visar exempel på väggisolering av knuttimrad stuga.

VANLIGA FRÅGOR SOM VI FÅR - SE NEDAN SVAR;


1. Vilka virkestjocklekar erbjuder vi dvs. tjockleken på väggtimret?

SVAR: 44, 60 och 90 mm


2. Säljer ni färdiga väggsektioner och traditionella takstolar till era stugor också?

SVAR: Vi säljer enbart knuttimrade fritidshuslösningar (liggande planktimmer som man bygger nerifrån och upp). Inga takstolar utan det är takåsar (långa kraftiga takreglar som ligger på bärande väggtimmer). Se även vår sida om "Snölastzoner", belastning och dimensioner på tak, reglarna mm.


3. Erbjuder ni tillvalspaket för golv-, tak- och väggisolering?

SVAR: Ja det sätter vi ihop och priset är beroende på vilket stuga/modell och storlek det gäller. Vi kan leverera dessa tillvalspaket i nära anslutning till stugan om man önskar. 


4. Får man skräddarsy sin stuga utifrån en befintliga modell på eran hemsida eller komma med en helt eget förslag på stuga, ex egen skiss/ritning?

SVAR: Ja, man får ändra på en planlösning utan extra kostnad. Ändrar man storlek ex höjd, bredd, längd osv så kostar det extra, motsvarande kvm-pris - skicka in förslaget till oss så ger vi offert på det.


5. Kan man få annan storlek, färg och typ på fönster och dörrar?

SVAR: Ja det går bra då vi har egen tillverkning och kundanpassar även fönster och dörrar - skicka oss era önskemål om mått. Vi erbjuder även 2-glas, 3- glas med/utan fönsterspröjs, vitmålade, trä, pvc, triangelformade, runda fönster, takfönster mm. 


6. Om man skall montera sin stuga på en gjuten betongplatta som grund då behöver man inte golvbjälklaget i trä - kan man då räkna av priset för detta eller alla delar som man inte vill ha?

SVAR: Ja, det går bra - man kan välja vad man önskar, komplett byggsats för stugan eller delar av ex endast timmerstommen. Då räknar vi av dem delar man inte önskar från priset (50% av nypris).


7. Om man är osäker på placering av ett eller flera fönster och/eller dörrar - kan man då få ohålad timmervägg istället (så att man öppnar/sågar upp själv på plats)?

SVAR: Ja, det går bra, bara vi får veta detta i förväg. Och det påverkar inte priset alls, varken dyrare eller billigare om man väljer ex ohålat en hel timmervägg.


8. Kostar ritningsarbeten något extra eller ingår det?

SVAR: Det ingår alltid en plan- och fasadritning och en konstruktionsritning i 3D, i skala 1:!00 i alla våra stugor och offerter. Önskar man ändra något så betalar man separat för detta arbete men vi återbetalar och reglerar 100% av dessa kostnader vid order och då i samband med slutlikviden av stugan. Det vill säga att man får ligga ute med dessa pengar till vi har tillverkar och levererat produkten./stugan. Det går även enbart att köpa ritningsarbeten av oss men då betalar man utan återbetalning.  Priser och villkor anges i alla våra offerter. 


9. Levererar ni i hela Sverige?

SVAR: Ja, och i övriga norden.


10. Tillkommer frakt på stugorna?

SVAR: Ja, våra fraktpriser är beroende på avstånd och vikt så det beror på vilken stuga, storlek och dimensioner man väljer. Vi erbjuder även frakt med lossning på önskad/angiven leveransadress, om det är farbar väg för kranbil. Öar/färjor tillkommer. Vi ger priser på alla alternativ. För utkörning med kranbil så räknas det till och från närmaste godsterminal - leveransadress.

Fraktpriserna är baserade på vårt avtal med DSV som täcker hela Sverige.

Riktpriser för kranbil är 2022 är 1650 kr ex moms per h. 

Vi har inte "hämtas fritt" utan vi anger fraktpriset i alla våra offerter till närmaste godsterminal till önskad leveransadress. En del kunder har ju exempelvis möjlighet att hämta själva och/eller hjälpa till med lossning på plats med ex hjullastare eller traktor med gafflar. Så detta beror på en rad faktorer.


11. Leveranstider?

SVAR: Generellt 8-12 veckor från klar order (med ritningar). Beroende på hög- eller lågsäsong så kan det variera. För oss betyder planering av produktionen mycket så därför ber vi kunderna att beställa så långt i förväg som möjligt så att man har goda möjligheter att hinna göra eventuella ändringar och kundanpassningar mm. Är det en "standardstuga" så går det oftast fortare.


12. Hur små vs stora stugor tillverkar ni?

SVAR: från 15 upp till ca 70 kvm, med/utan loft. Vanligast är 25 resp 30 kvm med tanke på Attefallshus- och Bolundare-reglerna om "bygglovsfria stugor", komplementsbyggnader etc.


13. Har ni några visningsstugor?

SVAR: Ja, på norra Gotland har vi ett antal stugor för visning. Man bokar då tid före. Man kan även bli hänvisad till någon av våra befintliga kunder beroende på vart i landet etc - enklast är att fråga oss så hjälper vi till att isf förmedla denna kontakt.


14. Går era stugor att isolera och bo i året-runt?

SVAR: Ja, vi rekommenderar alla våra kunder att isolera golvet i samband med monteringen då det är enklare och billigare än att göra efteråt. Därefter isolera tak och sist väggar.  Vi erbjuder tillvalspaket för detta om man vill. Vanlig tjocklek på isolering brukar vara 120-140 mm i golv och tak och 95 mm i väggar, men detta väljer man helt själv och generellt sätt gäller - "ju tjockare isolering desto varmare stuga" och mer kostnadseffektivt för uppvärmning mm. Vidare så kan man ju uppgradera sina fönster från 2-glas till 3-glas. Be oss om offert på dessa tillval.


15. Ingår spik, skruv, grund, isolering och takbeklädnad i stugorna?

SVAR: Nej detta ingår inte utan det är själva bygg-/materialsatsen komplett med fönster och dörrar som ingår samt loftstege om man har loft. Men vi kan erbjuda det som tillval då  beroende på val av stuga, modell, dimensioner och storlek mm.

DU BESTÄMMER - VI TILLVERKAR - MED PRISGARANTI


Välj bland våra befintliga modeller, storlekar och planlösningar - eller så ändrar vi lite eller mycket, precis som Du vill ha det!

Vi ger Dig pris och ritningar på just det knuttimrade objektet exempelvis stugan, garaget, förrådet, carporten, bastun eller paviljongen Du önskar. 

Vi leverera en komplett materialsats, färdigkapade och numrerade delar, med eller utan fönster & dörrar - eller endast en timmerstomme.

Våra virkestjocklekar är 44, 60 och 90 mm av fint virke, hög kvalitet och mycket bra passform - för enkel montering!